Verschillende typen vulkanisme

Spleetvulkanen

Als het magma door een scheur in de aardkorst naar buiten stroomt, verspreidt de lava zich door de spleet. Er ontstaat dan een spleetvulkaan. Dit soort vulkanen ontstaan bij divergentie, en liggen daarom ook meestal bij divergente plaatgrenzen. De meeste divergente plaatgrenzen liggen onderwater, dus deze vulkanen liggen meestal ook onder water bij de oceaanruggen.

Schildvulkanen

Bij Schildvulkanen is het magma in de magmakamer een dunne en hete vloeistof. Het magma kan daardoor makkelijk door spleten naar het aardoppervlak doordringen en de verstopping in de kraterpijp aanvreten, totdat deze verstopping geheel of gedeeltelijk is opgeruimd. Hierdoor komen tijdens erupties zelden ontploffingen voor. Wanneer de druk in de magmakamer toch hoog is opgelopen, kan er een lavafontein ontstaan. Daarnaast wordt er weinig as uitgestoten omdat gassen uit het magma kunnen ontsnappen zonder eerst schuim te vormen.

Stratovulkaan (samengestelde vulkaan)

Dit type vulkaan komt het meeste voor. Het is een bergachtige vulkaan. Het magma en het pyroclastische materiaal hebben zich opgestapeld tot een berg na vele uitbarstingen. Dit type vulkanen barst zelden uit. Doordat het magma dik is in dit type vulkaan en de druk in de magmakamer dus erg hoog moet worden voor hij uitbarst. Dit levert wel gevaarlijke uitbarstingen op. Hoe langer de vorige uitbarsting duurt hoe heviger de volgende zal zijn. Bij een uitbarsting wordt bij een hoge druk de verstopping van de kraterpijp de lucht in geblazen. Hierna komen gassen en as de razendsnel de lucht in. Soms komt het tot in de stratosfeer. Er komt meestal weinig lava vrij. Er komt een regen van stenen naar beneden, gevolgd door een dagenlange regen van as. De twee dodelijkste verschijnselen bij zo´n uitbarsting zijn de pyroclastische stroom en de modderstromen. Deze vulkaan hoopt de hele tijd op doordat de lava snel afkoelt door de dikke stroperige structuur. Hierdoor wordt de vulkaan dus telkens groter. Dit komt vaak voor bij convergentie platen die naar elkaar bewegen.

Caderavulkaan

Dit is een oude vulkaan met een brede krater. er komen vaak kratermeren op voor, deze meren kunnen verschillende kleuren hebben, doordat er verschillende soorten vulkanisch gesteente onder liggen. Deze mooie meren kunnen aan de andere kant ook dodelijke gevolgen hebben. Als het water hoog komt te staan, dan kan de vulkaan het niet meer houden en zo stroomt er dus veel water naar beneden. Met verwoestende gevolgen.

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb